Eiliseltä päivältä

Facebook kysyy aina, mitä mietit ! En nyt mieti vaan totean erästä netin haastetta vastaanottaessani ja siihen osallistuessani. " Mistä mummo on tänään onnellinen ?" No, monestakin syystä ja asiasta, huonosti nukutusta yöstäkin, jonka seurauksena aamuaikaisin päätin nousta ylös ja laittaa valkiat puuhellaan. Siitä olen tosi onnellinen, että sellainen 38 vuotta sitten päätettiin muurata taloomme. Ei ole mitään niin ihanaa, kun sen huoneeseen leviävä lämpö aamuisen heräämisen jälkeen ja puuron keitto sen levyllä. Siitä kahvinkeittoon ja muihin pikkuhommiin. No,"  laiska töitään luettelee", niin teen minäkin, en kehuakseni vaan ihan tämän haasteen myötä, jota toteutin näin käytännön syistä. En jaksa aloittaa pikkujuttuja joka päivä vaan kun alan, teen paljon kerralla, montaa asiaa ja koko päivän. Niin tänäänkin.

2021-01-17.jpg

Pakastin olis pitänyt sulattaa jo kovien pakkasten aikana, mutta tyydyin sieltä ottamaan vaan 5 litran pönikän punaherukkamehua ja pari pulloo mansikkamehua, jotka sekoitin ja keitin mehuksi, melkein kymmenisen litraa siitä tuli. Sitten käristelin jauhelihaa, savukinkkua, sipulia ja laitoin yön jäljiltä lionneet herneet kympin kattilaan kiehumaan, lisäsin paljon porkkanaa ja lanttua. Sekametelisoppaa, sanoo pikkutyttö, mutta hyvin tuntuu maistuvan hänellekin. Ei tuo taida olla hernekeittoo vaan perunakeiton, jauhelihakeiton ja sen välimuoto. Keitto porisi hiljalleen, sivussa siinä makaroonit toisessa kattilassa. Teinkin sitten kuusi pientä ja yhden ison vuoallisen lootaa, ihan tavallista ja isännälle sitten homejuustokuorrutuksella vähän tömäkämpää. Kun sain laatikot uuniin sotkotin tuhdin saaristolaisleipätaikinan. Sen teko on niin helppoa kun ei tarvii vaivata eikä käsiään sotkea, eikä paljon vahtia sen uunissaoloakaan.

DSC06770.jpg

Kello vain soimaan, sillä aikaa ehtii kutomaan sukanvarttakin jonkun matkaa, kattoen samalla Neiti Marplen touhuja telkusta. Sydämmetkin sukanvarressa asettuivat paikoilleen muutaman purkukerroksen jälkeen.

Tällaisista asioista mummo on tänään onnellinen ja siitä, että voi auttaa pitkää päivää tekevää äitiä ja helpottaa perheen arkea antamalla valmista ruokaa, ettei sitä heti tarvii ruveta tekemään. Ja onhan se ihanaa kun lapsenlapsi haluaa / pyytää tekemään mummia saaristolaisleipää tai sämpylöitä ja haluaa juomaksi mummin mehua. Kyllä mummi on niin otettu.

DSC04981.jpg

Ikävää vain on, että nuo pienet apulaiset eivät pääse itse toteuttamaan noita leipomishommia, niinkuin ennen koronaa. Silloin sai toteuttaa omia toiveita kaikessa hommassa ja kyllähän niitä oli ilo ihastella ja makustella noita lasten tuotoksia.