Jounaluspuuhia

Nyt kannattaa, silloin kun sähkö on halpaa, leipoa saaristolaisleipää.

Sen maku vain paranee vanhetessaan ja se säilyy hyvin.

Pakkaseen voi leipoa jo aikaisessa vaiheessa joulua ajatellen.

 

Saaristolaisleipä

 

2 kpl 2 litran vuokaa

1 litra piimää ( appelsiinimehua )

75 gr hiivaa = puolitoista palaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

1dl auringonkukan siemeniä

1dl vehnäleseitä

1 dl kauraleseitä

3 dl ruisjauhoja

1rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, lisää hiiva ja muut aineet. Aluksi sekoita vispilällä, jotta hiiva sekoittuu tasaisesti ja loput jauhot lastalla sotkottaen. Taikina on löysähköä. Anna nousta 1 1/2 tuntia, mä laitan lämpimään vesihauteeseen. Voitele vuoat 2x 2 litraa. Paista uunin alimmalla tasolla noin 2 tuntia 175 asteessa. ( huomioi oma uunisi ) Jos haluat, voit puolessa välissä valella vesi-siirappiseoksella kuorta. Parasta on vasta pakasteessa käytettynä tai yön yli jääkaapissa antautuneena. Aivan ihanaa kahvileipää voilla päällystettynä.

Makoisia makuelämyksiä !