Palolammen harmoniaa menneeltä kesältä

DSC08972-001.jpg

Tullessani joutsenet uivat avoimella lammella, seurailivat liikkeitäni joskus toisilleen jotain äännellen, mutta näyttivät tosi rauhallisilta siihen nähden, mitä joskus olen tavannut joutsenpareja muilla järvillä. Todennäköisesti tämä pari on vielä niin nuori, että pesimistä ei tänä kesänä ole odotettavissa, mutta parisidonnaisuus on jo selvillä ja uskollisuusvala on vannottu. Ehkäpä tämä paikka on valmiiksi katsottuna ensikesää varten !

DSC09017.jpg

Ennen tämän kuvan ottoa olin jo kauan, melkein tunnin seuraillut näiden kahden Suomen upean kansallislinnun elämää erämaalammen rantapusikosta. Arkojakaan ne eivät olleet, sillä varmasti olivat minut huomanneet jo lammen rantaan saapuessani. Kiersin lampea sen ympäriolevalla tutulla polulla kuvaten isoja, valkeita lumpeita, joita joka vuosi kasvaa täällä yksittäin tai suurina rykelminä kaiken matkaa rantapenkan tuntumassa.

Tämä kuvassa oleva pieni saareke löytyy vastarannalta. Se on uppokelohongan veteen aikojen saatossa kaatunut runko, joka on kerännyt vuosien mennen kasvualustaa siihen juurtuneille kasveille. Nyt siinä kasvaa jo puska rantaleppää, erilaisia heiniä, muutama mustikanvarpukin. Vastarannalle tullessani joutsenpari ui ylväästi paikalle, keskelle lampea ja arvioiden aikeitani katselivat minua pitkään, mutta sen enempää eivät reagoineet liikkeisiini.

Eihän tuolla lammella hirveästi käy porukkaa, ainakaan tällä vastarannalla. Siinä ne sitten uiskentelivat hiljalleen ympäri pikkusaartaan, välillä lempeästi toisiaan koskettaen kohdatessaan. Joskus näkyi vain valkoiset pyllysulat kun pohjasta ruokaa suuhunsa koukkivat. Kyllä tuo yhteiselo näytti niin saumattomalta, että ei sitä voi kun herkistyen ihmetellä. Sellaista särötöntä, kaiken kattavaa harmoniaa, mikä pistää ihmisen hiljaiseksi ja sanattomaksi.

DSC08975.jpg

Kaikkein herkintä ja kauneinta on vaikea pukea sanoiksi.

Sen voi vain kokea kaikilla aisteilla.